Новини

Честита Нова 2016-та година!

Jan. 4, 2016, 11:49 a.m.

Драги участници в конкурса YES,скъпи приятели,

Екипът на YES ви честити Новата 2016-та година и ви

пожелава крепко здраве, много щастие и още повече успехи!

Награждаване YES 2015

Dec. 6, 2015, 10:15 p.m.

Проф. Костадин Костадинов и г-н Андрей Новаков връчиха наградата на победителя в конкурса YES 2015 Антоанета Гатева.

Публикувахте от Young and Energetic Scientists (YES) в 5 декември 2015 г.

Класиране на финала на YES 2015

Dec. 6, 2015, 7:27 p.m.

Приключи шестото издание на конкурса за млади учени Young and Energetic Scientists.

На 5.12.2015 г. в петте финалисти представиха своите проекти в Иновационния форум на София Тех Парк.

Официални гости на събитието бяха г-н Андрей Новаков евродепутат от групата на ЕНП, г-н Тодор Чобанов Заместник-кмет “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” към Столична община, г-жа Саша Безуханова председател на сдружението Български Център на Жените в технологиите, която откри събитието и проф. Костадин Костадинов Заместник-министър на образованието и науката, който беше и председател на журито.

Ето и окончателното класиране:

Първо място: Антоанета Трифонова Гатева, Усложнения на захарния диабет при пациенти с предиабетни състояния. Антоанета получи 900 лв. от наградния фонд, сертификат и ваучер за участие в игрите на 9Academy.

Второ място: Десислава Иванова Мантовска, Биотехнологични подходи за продукция на молекули стимулиращи зарастването на рани от балканския ендемитен вид Stachys thracica Davidov. Десислава получи 450 лв. от наградния фонд, ваучер от 9Academy, сертификат за участие и покана за членство в сдружението, Български Център на Жените в Технологиите.

Трето място: Данаил Савов Минчев, Изследване на експресията на човешки ендогенни ретровирусни елементи (HERV) при деца със специфично нарушение в речевото развитие (SLI). Данаил получи 300 лв. от наградния фонд, ваучер от 9Academy и сертификат за участие.

Четвърто място: Иван Йорданов Иванчев, Изследване на провисванията и пукнатините при стоманобетонни елементи, подложени на огъване . Иван получи сертификат за участие и ваучер от 9Academy

Пето място: Ивана Илиевска, Изследвания на ортодонтски дъги за определяне на оптималния период на лечение . Ивана получи сертификат за участие и ваучер от 9Academy

Преди финала се проведе и постерна сесия, на която 4 от участниците в YES 2015 представиха своите проекти. Заедно с членовете на журито те обсъдиха възможностите за развитие на техните идеи. Това са проектите:

- Определяне на диарични морски биотоксини (DSP) в култивирани и диви черни миди Mytilus galloprovincialis от Черно море на Златина Петева. Златина получава и покана за членство в сдружението, Български Център на Жените в Технологиите.

- Свръхвисокочестотна обработка – алтернативен подход за получаване на традиционни млечни продукти с повишена функционална и хранителна стойност и подобряване на микробиологичното качество и ароматичния профил на червени вина на Димитър Димитров.

- Система за наклоняване на седалките при движение на автомобил в завой с цел повишаване комфорта на пътниците на Диана Дацова.

- MeDICOM - десктоп приложение за визуализация и обработка на медицински изображения на Ралица Банкова.

Участниците в постерната сесия получиха ваучер за участие в игрите на 9Academy.

Програма на осмото издание на "Панаир на нaуката и иновациите"

Dec. 1, 2015, 4:56 p.m.

Клуб Млади Таланти Ви кани на осмото издание на „Панаир на науката и иновациите“ и конкурса

“Young & Energetic Scientists” (YES)

5.12.2015 г., София Тех Парк, Иновационен форум

ПРОГРАМА

КАРТА НА СОФИЯ ТЕХ ПАРК

Финалисти в конкурса YES 2015

Nov. 28, 2015, 8:05 p.m.

Готови са резултатите от предварителното оценяване на проектите в шестото издание на конкурса YES. Най-добрите пет проекта, които се класират за финала на конкурса и ще се борят за победата са:

1. Изследване на експресията на човешки ендогенни ретровирусни елементи (HERV) при деца със специфично нарушение в речевото развитие (SLI)

2. Усложнения на захарния диабет при пациенти с предиабетни състояния

3. Изследвания на ортодонтски дъги за определяне на оптималния период на лечение

4. Биотехнологични подходи за продукция на молекули стимулиращи зарастването на рани от балканския ендемитен вид Stachys thracica Davidov

5. Изследване на провисванията и пукнатините при стоманобетонни елементи, подложени на огъване

Финалът на конкурса ще се проведе на 5.12.2015 г. в сграда Иновационен форум на София Тех Парк. Подробности за програмата и мястото на финала ще бъдат публикувани на официалната страница на конкурса, както и на официалната фейсбук страница. На финала ще бъде определен и победителят в YES 2015, след представяне на петте най-добри проекта.

Регламент за участие на финала!

Няколко проекта останаха на крачка от финалната петица, затова екипът на конкурса реши да организира специална постерна сесия, в която да участват още седем проекта, на които малко не достигна да се борят за победата.Това са проектите:

1. Определяне на диарични морски биотоксини (DSP) в култивирани и диви черни миди Mytilus galloprovincialis от Черно море

2. Аерация на Варненското езеро с цел стаболизиране на популациите на водните организми

3. Проучване влиянието на препарата Витасил при хранене на сладководни риби

4. Свръхвисокочестотна обработка – алтернативен подход за получаване на традиционни млечни продукти с повишена функционална и хранителна стойност и подобряване на микробиологичното качество и ароматичния профил на червени вина

5. Визуален софтуерен анализатор на оперативни параметри и показатели на възобновяеми енергийни източници с малка мощност

6. Система за наклоняване на седалките при движение на автомобил в завой с цел повишаване комфорта на пътниците

7. MeDICOM - десктоп приложение за визуализация и обработка на медицински изображения

Постерната сесия ще се проведе от 14.00 до 16.00 ч. на 5.12.2015г. в Иновационния форум на София Тех Парк. Подробности за програмата и мястото на финала ще бъдат публикувани на официалната страница на конкурса, както и на официалната фейсбук страница. По време на постерната сесия участниците ще имат възможност да обсъдят с членовете на журито и експерти потенциала на проекта Ви и бъдещи сценарии за неговото подобряване и доразвиване.

Регламент за участие в постерната сесия!

Списък с всички проекти можете да намерите тук