Новини

INESPO 2016

June 3, 2016, 8:53 p.m.

Продължавайки с добрите новини, лауреатите на Innofair Фридрих-Димитър Крепиев и Екатерина Латинова тази седмица успяха да завоюват сребърен медал на INESPO, международната олимпиада по устойчиво развитие, която се проведе между 29.05 и 03.06 в Утрехт, Холандия. Възпитаници на немската образователна традиция в България (преминали през различни немскоезични училища в София), Ети и Фридо бяха наградени с участие в INESPO на Панаира, поемайки щафетата от Григори Матеин, който миналата година беше награден със златен медал на олимпиадата.

Наградата е още по-ценна, защото след Григори, който прокара път за експерименталната физика, двамата ни участници тази година отбелязаха първи успех за страната с проект в сферата на микробиологията, изследвайки движението на митохондриите в клетката. Това разширяване на тематиките е белег за разрастващите се интереси на учениците и представлява една изключително позитивна тенденция.

Честито на медалистите!

КМТ като партньор на "Моята мечта за България"

May 31, 2016, 8:52 p.m.

Докато Екатерина и Фридрих участват в INESPO (международната олимпиада по устойчиво развитие, която тази година се провежда в Утрехт, Холандия), четирима други лауреати на Innofair, заедно с двама от наградените на YES, заминават за участие във второто издание на конференцията „Моята мечта за България“ в Брюксел. Това са Паолина Гаджулова, Дона-Мария Иванова, Кристиян Георгиев, отборът от Intel ISEF, както и Таня Оцетарова, представителят на Innofair за Люксембург. Към тях ще се присъединят младият инженер от УАСГ Иван Иванчев и докторантът от ТУ Ралица Банкова.

Конференцията е посветена на теми като иновации, образование и уменията на бъдещето, като на преден план ще бъде изнесен диалогът между младите научни и образователни лидери на България и утвърдени представители на бизнеса и политиката. Идеолог и организатор на събитието е Ева Паунова, депутат в ЕП, а сред гостите ще бъде Кристалина Георгиева, комисар по бюджета и заместник председател на европейската комисия.

Клуб Млати Таланти партнира в организацията на конференцията, а нашите участници ще се включат в изложбата към събитието, където ще представят своите иновативни проекти и ще споделят своите мечти за бъдещето. Малко по-рано същия ден друг бивш възпитаник на клуба, Любо Янчев, ще участва в панел, посветен на съвременното предприемачество и визията за развитието на България в дигитален лидер.

Intel ISEF 2016

May 15, 2016, 8:51 p.m.

За четвърта поредна година се върхнахме с награда от AMS (Американското Математическо Общество). Дона-Мария Иванова завоюва почетна грамота за нейната разработка "Върху покрития на {0,1,2}^n с максимална мощност" - една награда извоювана в най-мащабното издание на Intel ISEF. Освен голямата конкуренция и престижният форум, два други фактора също правят тази награда още по-ценна - фактът че това е първи международен конкурс за Дона изобщо, както и че няма друга делегация, която да поддържа такава персистентност сред математиците както българската.

От както България има възможност да се представя на Intel ISEF, посредством Панаира на науката и иновациите, ежегодно има български участници, които се завръщат с награди в тази област. Преди Дона това бяха Станислав Атанасов (сега студент в Йеил), Румен Данговски (две награди, MIT), Райна Гаджева (две награди, MIT) и Петър Гайдаров (две награди, Кеймбридж). Желаем на Дона да надмине техните постижения и да продължи все така успешно развитието в избраната от нея насока.

Паолина Гаджулова и Кристиан Георгиев, макар да не попаднаха сред наградените, също заслужават адмирации за техните разработки, международните отзиви за които бяха повече от положителни.

Предизвикателствата за отбора не спират до тук. Тримата ще се съберат отново, в компанията на младата ни надежда Таня Оцетарова, предприемача Любо Янчев (участник в Intel ISEF'2014), и редица български иноватори за едно съвсем различно събитие, което ще имаме честта да анонсираме в най-скоро време.

Награждаване на Innofair

Dec. 7, 2015, 1:04 p.m.

И така, измина още един Панаир на науката. Без много предисловия, наградените тази година:

Таня Оцетарова с "Вероятности за оцеляване в труел", ще ни представя в 45тия юбилеен младежки научен конкурс в Люксембург, поемайки щафетата от друг ученик на ОМГ "Кирил Попов" - Паолина Гаджулова.

Подобно предаване на щафетата има и за INESPO - Екатерина Латинова и Фридрих-Димитър Крепиев със "Задвижване на митохондриите при физическа деструктивна мутация в ядрото на ракова простатна клетка PC3"

На Intel ISEF ще ни представят три проекта:

Кристиян Георгиев - On the size of unions of lines in F_{n}, satisfying the Wolff axiom, от ОМГ "Кирил Попов", с проект заченат на лятната школа RSI

Паолина Гаджулова - Симулация на екосистема върху тороидална решетка с три организма, отново от ОМГ "Кирил Попов"

Дона-Мария Иванова - Как да не спечелим от тото?, МГ "Баба Тонка", която както и Поли започна разработката си на лятната изследователска школа на УчИМИ

***

Раздадени бяха също така и следните специални и награди:

За приложна стойност - Михаил Георгиев, Мариета Карастоянова, Цвета Каменова, трима дванадесетокласници от Американски Колеж с проект Sun protection efficacy

За теоретичен проект - Кристиян Георгиев

За интердисциплинарен проект - Паолина Гаджулова

За презентация - Екатерина Латинова и Фридрих-Димитър Крепиев

За перспективност - Таня Оцетарова

Регионалните награди, които бяха връчени са както следва:

Society for in vitro biology - Екатерина Латинова и Фридрих-Димитър Крепиев

Ricoh Americas Corporation - Ивелин Стоянов с проект Intelligent planting от ПГ по КТС, гр. Правец

ASU Walton Sustainability Solutions - Денислав Кирилов, Мелани Руменова, Даниел Велинов от гр. Кюстендил с "Екологичен мониторинг на р. Драговищица"

Yale science and engineering society - Ванеса Гецева от Шумен с "Определяне на хаплотипа на структурните варианти в геномите на индивиди"

Мu Alpha Theta - Кристиян Георгиев

Intel Excellence in Computer Science - Паолина Гаджулова

Авторите на два проекта ще имат възможност да посетят лятната школа по компютърна сигурност CryptoBG, благодарени на ESI. Това са:

Василен Цветков - Secure multi-party random number generation

Иван Николов - Сигурна комуникация между устройства с ограничени ресурси

Честито на наградените. Решаването на наградите отне на журито толкова безпрецедентно много време, че успя да забави дори награждаването. Действително, тази година ще се запомни с ожесточената конкуренция и многото проекти с уклон към природните науки.

Официална програма на Панаира на науката и иновациите

Dec. 1, 2015, 5:14 p.m.

Официална програма на Панаира на науката и иновациите:

13:00-16:00 ч. Innofair – отворени врати. По време на оценяването на проектите от нашето жури, всеки посетител може да зададе своите въпроси към участниците и да разгледа представените проекти.

16.00-17.00 ч. Представяне на финалистите на YES

18.00-19.00ч. Официално награждаване и коктейл.

Карта на Тех Парк София с обозначена сградата, в която ще се проведе Панаира.

Очакваме ви!