Новини

Юбилеен конкурс 150 години БАН

Nov. 4, 2019, 12:22 p.m.

Клуб Млади Таланти с радост може да обяви че тази година ще бъде един от спонсорите на Юбилейният научен панаир "150 години Българска Академия на Науките

Клубът ще партнира на събитието като предостави част от наградния фонд на панаира, електронната си система за записване на участниците и афилиациите на Innofair, за да може победителите от юбилейния панаир да представят България на ISEF 2020 и на Expo Sciences Luxembourg

Участници в Innofair 2018

Dec. 5, 2018, 2:04 p.m.

С радост можем да ви поканим на единадесетото издание на Панаира на науката и иновациите!

Тази година Innofair ще се проведе на 15ти декември в Триъгълната кула на Сердика - филиал на РИМ-София, от 11:00 до 18:00, а научните разработки, които ще бъдат представени са:

1. Звездин Бесарабов - Automatic neural architecture generation using network morphism and bayesian optimization for the cryptocurrency prediction problem

2. Виктор Велев - Procedural Generation of 3D Objects using Generative Adversarial Networks

3. Антоан Георгиев - Blumber

4. Димитър Чакъров - Evaluation of the Performance of Fully Homomorphic Encryption Schemes in Implementations of Programs

6. Димо Чанев - Анализиране и генериране на музика с машинно обучение

7. Найден Найденов - Shadow tracing for progressive photon mapping

8. Емин Арифов - Комбинаторнни задачи

9. Никола Стайков - Полиномният метод

10. Мария Манзурова - Теорема на Понселе

11. Йордан Цветков - Четирикрак робот с ниска себестойност

12. Анастасия Генова и Ралица Рачова - Детектор на електромагнитни вълни EMF_GHOST

13. Виктор Гилин - Унаследяване цвета на очите при хората

14. Красимир Масларов - Получаване на извара и изследване на нейните свойства

15. Андрей Гиздов - A novel method for skeletal age estimation based on cranial suture analysis

16. Николай Пашов - Идентифициране на мозъчни клетки посредством Ненадзиравано Машинно Самообучение с Автоенкодер и Клъстеризация

17. Денислав Георгиев - Starry Lamps

18. Георги Иванов - Акустични свойства и резонанс на бутилки и епруветки

19. Драгни Драгнев - Конусовидни купчини

20. Васил Николов - Измерване на време на удар на топка с висок коефициент на реституция

Innofair 2018

Oct. 9, 2018, 4:52 p.m.

Клуб Млади Таланти ви кани да се включите в единадесетото издание на Панаира на науката и иновациите !

Основна цел на Панаира е ранното откриване на научни таланти, съдействието в бъдещето им развитие, както и популяризацията на идеите, откритията и иновациите им. Панаирът се стреми да се стимулира активното научно общуване, работа в екип и оригиналните идеи на младите учени, докато вдъхновява обществото да изгради позитивна перспектива върху научните изследвания и иновациите.

Конкурсът Innofair е за ученици и младежи между 14 и 20 години с проекти в сферата на природните, социалните, историческите и медицинските науки, както и ИКТ и математика. Целта е да се насърчат:

- иновативни идеи и разработки, които включват различни научни дисциплини и компоненти на различни изследвания;

- проекти, които могат да бъдат в полза на опазване на природата и съхраняване на ресурсите;

- подобряване на технологични решения или създаване на нови решения за използване на пълния капацитет на цифровата ера.

От десетилетие Клуб Млади Таланти насърчава развитието на научното образование и предприемаческия дух, набира ментори за работа с най-младото поколение български учени и насърчава проектната компетентност в училищата.

От 2012г. насам Innofair е първият и единствен български конкурс, афилииран към IntelISEF, най-голямото в световен мащаб състезание за ученици с проекти в сферите на науката и технологиите, като авторите на най-добрите разработки на Панаира получават шанс да се участват в него. То ще се проведе следващата пролет във Финикс, Аризона (12-17 май 2019 г.).

Един от бъдещите ни финалисти ще представя България на Expo Sciences Luxembourg, едно от най-старите ученически състезания в европейски мащаб. За останалите ще има поощрителни награди от спонсорите на Панаира – български и международни представители на науката и индустрията.

За всички млади хора с перспективни идеи, които имат нужда от помощ с развитието им и превръщането им в проект, Клуб Млади Таланти предлага съдействие по подготовката на проекта, както и намиране на партньори и ментори.

Участието в международните научни панаири е изключителна възможност за младите хора с интереси в науката и иновациите – те дават огромни възможности за контакти и поле за изява, както и различни престижни награди от научни общества от най-високо ниво. Наградените с участие в Панаира на науката и иновациите получават предварително и обширни обучения в сферите на научната комуникация, срещи със специалисти в респективните им области и подкрепа в развитието на проектите им.

Официалният сайт на Панаира, където може да намерите повече информация за конкурса и да регистрирате вашите проекти еhttp://innofair.cys.bg/

Крайният срок за регистрация на проекти е 15 ноември 2018г.

Intel ISEF 2018

May 19, 2018, 4:42 p.m.

Три награди завоюваха българските участници на Intel ISEF в Питсбърг.

Чавдар Лалов с проект "Пораждащи функции на свободните пораждащи на някои подмагми на свободната Ω-магма и планарни дървета" завоюва трета награда на Американското математическо общество (AMS), една от най-престижните професионални организации в тази наука в света, както и трета награда от основното жури на Intel ISEF. Чавдар, който работи под ръководството на акад. Веселин Дренски и Румен Данговски (двукратен участник и лауреат на Intel ISEF - 2013-2014г.) запази традицията всяка година български участник да бъде отличаван от AMS.

Чавдар е ученик от 11кл в МГ "Гео Милев" Плевен. Той е лауреат и на EUCYS, както и миналогодишният български участник в Expo Science Luxembourg, a скоро му предстои да участва и в RSI в MIT. Проектът му изследва едни от най-базовите алгебрични структури, свободните Ω-магми, като генерализира и решава проблем, въведен от Дренски и Холткампф през 2008г. Резултатите решават частен случай на една от вариациите на XIV-ия проблем на Хилберт.

Звездин Бесарабов с разработката си "Прогнозиране на криптовалути на базата на публични блокчейн данни" получи награда за интелигентни решения в сферата на киберсигурността - стипендия за следването си от Фондацията за Надареност и Креативност на крал Абдулазис и неговата свита (Мохиба).

Мохиба е водещата фондация в сферата на образованието в Саудитска Арабия, ангажирана с реформирането и отварянето на образованието на кралството към света. Тя споносорира редица инициативи в сферата на средното и висшето образование, като се стреми да изгражда мостове между Саудитска Арабия, Европа, САЩ и други държави.

Звездин е ученик от 11кл. в НПМГ. Той е носител на президентската грамота "Джон Атанасов" за дебютен пробив в компютърните науки и участник в редица международни форуми (Expo Science Milset, WACOM Inkathon и др.) и в момента е част от Comrade Cooperative. Негов ръководител е създателя на кооператива - Тодор Колев. Разработката му анализира публични блокчейн данни, извличайки важните моменти от тези данни и имплементира дълбоки невронни мрежи за прогнозиране на бъдещи събития като цена, интерес, стабилност и др.

Още двама ученици, сврързани с България завоюваха награди. София Томов, американка от български произход и Парт Рагав, участник в Лятната Изследователска Школа на УчИМИ през 2016г. също получиха награди от Мохиба, а Парт взе и трета награда на Асоциацията за компютърна техника (ACM), една от най-старите и уважавани организации в света на компютърните технологии.

Това е първата година, когато целият български отбор взима награди на Intel ISEF!

Панаир на науката и иновациите 2017

Aug. 27, 2017, 3:14 p.m.

Клуб Млади Таланти обявява десетото юбилейно издание на Панаира на науката и иновациите 2017!

Нашата цел е ранното откриване на научни таланти, съдействие за бъдещето им развитие, както и популяризацията на откритията и иновациите им. Панаирът се стреми да се стимулира активното научно общуване, работа в екип и оригиналните идеи на младите учени, докато вдъхновява обществото да изгради позитивна перспектива върху научните изследвания и иновациите.

В рамките на събитието се провеждат два конкурса за изследователски и иновативни проекти за ученици, студенти и докторанти - Innofair и YES, както и дискусии, кабинети по любопитство, срещи с менторите и алумни на Клуб Млади Таланти.

Innofair е научен панаир, в който могат да се включат ученици и младежи между 14 и 20 години с проекти в сферата на природните, социалните и медицинските науки, както и ИКТ и математика.

Innofair е първият и единствен български конкурс, афилииран с Intel ISEF - най-голямото в световен мащаб научно състезание за ученици, като авторите на най-добрите разработки на Панаира получават шанс да участват в него. То ще се проведе следващата пролет в Питсбърг, Пенсилвания (13-18 май 2018 г.).

Един от наградените проекти ще представя България на KSEF (Korea Science and Engineering Fair), а друг – на Expo Sciences Luxembourg, едно от най-старите ученически състезания в европейски мащаб. За останалите ще има поощрителни награди от спонсорите на Панаира.

В Young Energetic Scientists (YES) - могат да участват млади учени - бакалаври, магистри, докторанти, на възраст между 18 и 35 години, които искат и се стремят техните идеи да бъдат подкрепени в полза на икономиката и обществото за по-високо качество на живота. Конкурсът цели да осъществи връзката между наука, образование и бизнес, като открие онези млади хора, които желаят да бъдат научени как да представят своите идеи и научни постижения с цел тяхното бързо и ефективно прилагане в индустрията и бизнеса.

Конкурсът дава на своите участници шанс за контакт със специалисти от науката, индустрията и медиите, както и университети, преподаватели и изследователи, които искат да подпомогнат своите млади учени и да им дадат платформа за изява на техните умения и знания. Финалистите получават не само парични награди, но и възможността за консултации за развитието на проектната им идея и нейното технологично реализиране и внедряване.

За всички млади хора с перспективни идеи, които имат нужда от помощ с развитието им и превръщането им в проект, Клуб Млади Таланти предлага съдействие по подготовката на проекта, както и намиране на партньори и ментори.