Новини

Панаир на науката и иновациите 2017

Aug. 27, 2017, 3:14 p.m.

Клуб Млади Таланти обявява десетото юбилейно издание на Панаира на науката и иновациите 2017!

Нашата цел е ранното откриване на научни таланти, съдействие за бъдещето им развитие, както и популяризацията на откритията и иновациите им. Панаирът се стреми да се стимулира активното научно общуване, работа в екип и оригиналните идеи на младите учени, докато вдъхновява обществото да изгради позитивна перспектива върху научните изследвания и иновациите.

В рамките на събитието се провеждат два конкурса за изследователски и иновативни проекти за ученици, студенти и докторанти - Innofair и YES, както и дискусии, кабинети по любопитство, срещи с менторите и алумни на Клуб Млади Таланти.

Innofair е научен панаир, в който могат да се включат ученици и младежи между 14 и 20 години с проекти в сферата на природните, социалните и медицинските науки, както и ИКТ и математика.

Innofair е първият и единствен български конкурс, афилииран с Intel ISEF - най-голямото в световен мащаб научно състезание за ученици, като авторите на най-добрите разработки на Панаира получават шанс да участват в него. То ще се проведе следващата пролет в Питсбърг, Пенсилвания (13-18 май 2018 г.).

Един от наградените проекти ще представя България на KSEF (Korea Science and Engineering Fair), а друг – на Expo Sciences Luxembourg, едно от най-старите ученически състезания в европейски мащаб. За останалите ще има поощрителни награди от спонсорите на Панаира.

В Young Energetic Scientists (YES) - могат да участват млади учени - бакалаври, магистри, докторанти, на възраст между 18 и 35 години, които искат и се стремят техните идеи да бъдат подкрепени в полза на икономиката и обществото за по-високо качество на живота. Конкурсът цели да осъществи връзката между наука, образование и бизнес, като открие онези млади хора, които желаят да бъдат научени как да представят своите идеи и научни постижения с цел тяхното бързо и ефективно прилагане в индустрията и бизнеса.

Конкурсът дава на своите участници шанс за контакт със специалисти от науката, индустрията и медиите, както и университети, преподаватели и изследователи, които искат да подпомогнат своите млади учени и да им дадат платформа за изява на техните умения и знания. Финалистите получават не само парични награди, но и възможността за консултации за развитието на проектната им идея и нейното технологично реализиране и внедряване.

За всички млади хора с перспективни идеи, които имат нужда от помощ с развитието им и превръщането им в проект, Клуб Млади Таланти предлага съдействие по подготовката на проекта, както и намиране на партньори и ментори.

Intel ISEF 2017

May 26, 2017, 12:15 p.m.

С две награди се завърна българският отбор от Intel ISEF'2017 в Лос Анджелис. Дона-Мария, ветеранът в отбора се поздрави с нова почетна грамота от AMS и четвърта награда на основното жури.

Таня Оцетарова и Василен Цветков също се представиха чудесно и предизвикаха голям интерес към разработките си, включително от организации като NSA и ACM. Редом до Василен, в категория 'системен софтуер' се състезаваше и Стефан Генчев, който бе спечелил правото да се яви на конкурса като победител в немското състезание Jugend Forscht.

Intel ISEF'2017 беше рекорден конкурс, с 1381участващи проекта, които едва се побраха в огромният LA Convention Center, в сърцето на Лос Анджелис. Сред гостите на конкурса бяха имена като нобеловите лауреати Мартин Чалфи и Джей Майкъл Бишъп, а общият награден фонд бе близо 5млн. долара.

Дона-Мария Иванова участва за втора поредна година, като миналата година отново бе отличена от американското математическо общество. От началото на българското участие в Intel ISEF през 2013г. български участници неизменно получават наградите на AMS, най-престижната професионална организация по математика в света. Нейният проект изследва интересна задача, свързана с влагането на графи в различни пространства и бе започнат по времето на RSI, шест седмична лятна школа в MIT. Директорът на RSI бе един от многото интересни хора, с които българският отбор се срещна в Лос Анджелис.

Награди на Innofair 2016

Dec. 20, 2016, 4:50 p.m.

След изключително напрегнат ден, станаха известни лауреатите на 9тия Панаир на Науката и Иновациите. В голяма конкуренция от равностойни проекти, журито, съставено от доц д-р. Димитър Младенов, д-р Георги Шарков, д-р Юлиан Цанков, д-р Жеко Найчов и Карина Ангелиева реши да връчи следните награди:

Голяма награда и участие на IntelISEF, за втора поредна година - Дона-Мария Иванова, On the Distortion of Embedding Perfect Binary Trees into Low-dimensional Euclidean Spaces

Голяма награда и участие на IntelISEF, както и награда на ΜΑΘ - Таня Оцетарова, Върху някои свойства на биекциите на покрития с решетка на Уолкъп и други подобни структури

Голяма награда и участие на IntelISEF - Василен Цветков, Визуализация на паметта на процесите в Линукс

Награда за интердисциплинарен проект, награда ASU Walton Sustainability Solutions Initiatives и участие на INESPO - Александрина Димова и Николина Колева, Plants in Space

Награда за перспектива и участие в Expo Sciences Luxembourg - Чавдар Лалов, On the number of self-avoiding walks on lattice strips and the connective constant

Награда на Yale Science and Engineering Association - Звездин Бесарабов, ArduWrite - автоматизация на човешкия ръкопис

Награда за практическо приложение и награда на Ricoh USA - Василен Цветков и Иван Христов Иванов, Intelligent Planting

Награда Intel Excellence in Computer Science - Димитър Карев, Cyber Threat Hunting through the use of an Isolation Forest

Награда за теоретичен принос - Симона Христова, Теодор Алексиев Търсене на променливи звезди в разсеяният звезден куп NGC 7243

Награда за презентация - Асел Исмолдаева, Как да намерим Принцеса или Търсене на движеща се цел в граф

Награда на ESICEE и участие на CryptoBG - Василен Цветков, Визуализация на паметта на процесите в Линукс; Димитър Карев, Cyber Threat Hunting through the use of an Isolation Forest; Иван Николов, Wireshark Dissector

Участници в Innofair

Dec. 3, 2016, 5:32 p.m.

Станаха известни проектите, допуснати до участие в Innofair, който ще се проведе на 18.12.2016г. в София. Това са:

- Александрина Димова и Николина Колева - Plants in Space

- Александър Иванов - Закъсняващо махалo

- Антон Колов - Генериране на оптимални тренировъчни програми за мускулна хипертрофия

- Асел Исмолдаева – Как да намерим Принцеса или Търсене на движеща се цел в граф

- Василен Цветков - Визуализация на паметта на процесите в Линукс

- Василен Цветков и Иван Христов Иванов - Intelligent Planting

- Василена Цветанова - Влияние на броя различни знаци при сортиране на пермутации от положителни числа с обръщане

- Виктор Велев - Графен - много приложения, едно име

- Галина Станева - Оцветяване на припокриващи се фигури според броя слоеве

- Димитър Карев - Cyber Threat Hunting through the use of an Isolation Forest

- Димитър Чакъров - On Variations of the Game "Connect Four"

- Дона-Мария Иванова - On the Distortion of Embedding Perfect Binary Trees into Low-dimensional Euclidean Spaces

- Звездин Бесарабов – ArduWrite - автоматизация на човешкия ръкопис

- Иван Даниелов Иванов и Милен Ферев - Изследване на паралелизирани метаевристични алгоритми върху проблема за оцветяване на граф

- Иван Николов - Wireshark Dissector

- Пресиана Маринова - Some considerations on the Linear Programming bound on spherical codes from Barg and Yu

- Радослав Димитров - Горящи алгоритми и паркиращи функции

- Сиел Шефкетова - Когато чевианният триъгълник на една забележителна точка съвпада с педалният триъгълник на друга забележителна точка

- Таня Оцетарова - Върху някои свойства на биекциите на покрития с решетка на Уолкъп и други подобни структури

- Теодор Алексиев - Търсене на променливи звезди в разсеяният звезден куп NGC 7243

- Цветелина Карамфилова - Домино покрития и perfect matchings в графи

- Чавдар Лалов - On the number of self-avoiding walks on lattice strips and the connective constant

Удължаване краен срок

Nov. 1, 2016, 3:09 p.m.

Поради големия интерес към събитието, Клуб Млади Таланти удължава крайния срок за регистрация на проекти към Innofair до 13.11.2016г. Участниците, които вече са подали своите разработки, могат да предадат редактирана версия в рамките на новия краен срок.