Новини

Участници в Innofair 2018

Dec. 5, 2018, 2:04 p.m.

С радост можем да ви поканим на единадесетото издание на Панаира на науката и иновациите!

Тази година Innofair ще се проведе на 15ти декември в Триъгълната кула на Сердика - филиал на РИМ-София, от 11:00 до 18:00, а научните разработки, които ще бъдат представени са:

1. Звездин Бесарабов - Automatic neural architecture generation using network morphism and bayesian optimization for the cryptocurrency prediction problem

2. Виктор Велев - Procedural Generation of 3D Objects using Generative Adversarial Networks

3. Антоан Георгиев - Blumber

4. Димитър Чакъров - Evaluation of the Performance of Fully Homomorphic Encryption Schemes in Implementations of Programs

6. Димо Чанев - Анализиране и генериране на музика с машинно обучение

7. Найден Найденов - Shadow tracing for progressive photon mapping

8. Емин Арифов - Комбинаторнни задачи

9. Никола Стайков - Полиномният метод

10. Мария Манзурова - Теорема на Понселе

11. Йордан Цветков - Четирикрак робот с ниска себестойност

12. Анастасия Генова и Ралица Рачова - Детектор на електромагнитни вълни EMF_GHOST

13. Виктор Гилин - Унаследяване цвета на очите при хората

14. Красимир Масларов - Получаване на извара и изследване на нейните свойства

15. Андрей Гиздов - A novel method for skeletal age estimation based on cranial suture analysis

16. Николай Пашов - Идентифициране на мозъчни клетки посредством Ненадзиравано Машинно Самообучение с Автоенкодер и Клъстеризация

17. Денислав Георгиев - Starry Lamps

18. Георги Иванов - Акустични свойства и резонанс на бутилки и епруветки

19. Драгни Драгнев - Конусовидни купчини

20. Васил Николов - Измерване на време на удар на топка с висок коефициент на реституция

Innofair 2018

Oct. 9, 2018, 4:52 p.m.

Клуб Млади Таланти ви кани да се включите в единадесетото издание на Панаира на науката и иновациите !

Основна цел на Панаира е ранното откриване на научни таланти, съдействието в бъдещето им развитие, както и популяризацията на идеите, откритията и иновациите им. Панаирът се стреми да се стимулира активното научно общуване, работа в екип и оригиналните идеи на младите учени, докато вдъхновява обществото да изгради позитивна перспектива върху научните изследвания и иновациите.

Конкурсът Innofair е за ученици и младежи между 14 и 20 години с проекти в сферата на природните, социалните, историческите и медицинските науки, както и ИКТ и математика. Целта е да се насърчат:

- иновативни идеи и разработки, които включват различни научни дисциплини и компоненти на различни изследвания;

- проекти, които могат да бъдат в полза на опазване на природата и съхраняване на ресурсите;

- подобряване на технологични решения или създаване на нови решения за използване на пълния капацитет на цифровата ера.

От десетилетие Клуб Млади Таланти насърчава развитието на научното образование и предприемаческия дух, набира ментори за работа с най-младото поколение български учени и насърчава проектната компетентност в училищата.

От 2012г. насам Innofair е първият и единствен български конкурс, афилииран към IntelISEF, най-голямото в световен мащаб състезание за ученици с проекти в сферите на науката и технологиите, като авторите на най-добрите разработки на Панаира получават шанс да се участват в него. То ще се проведе следващата пролет във Финикс, Аризона (12-17 май 2019 г.).

Един от бъдещите ни финалисти ще представя България на Expo Sciences Luxembourg, едно от най-старите ученически състезания в европейски мащаб. За останалите ще има поощрителни награди от спонсорите на Панаира – български и международни представители на науката и индустрията.

За всички млади хора с перспективни идеи, които имат нужда от помощ с развитието им и превръщането им в проект, Клуб Млади Таланти предлага съдействие по подготовката на проекта, както и намиране на партньори и ментори.

Участието в международните научни панаири е изключителна възможност за младите хора с интереси в науката и иновациите – те дават огромни възможности за контакти и поле за изява, както и различни престижни награди от научни общества от най-високо ниво. Наградените с участие в Панаира на науката и иновациите получават предварително и обширни обучения в сферите на научната комуникация, срещи със специалисти в респективните им области и подкрепа в развитието на проектите им.

Официалният сайт на Панаира, където може да намерите повече информация за конкурса и да регистрирате вашите проекти еhttp://innofair.cys.bg/

Крайният срок за регистрация на проекти е 15 ноември 2018г.

Intel ISEF 2018

May 19, 2018, 4:42 p.m.

Три награди завоюваха българските участници на Intel ISEF в Питсбърг.

Чавдар Лалов с проект "Пораждащи функции на свободните пораждащи на някои подмагми на свободната Ω-магма и планарни дървета" завоюва трета награда на Американското математическо общество (AMS), една от най-престижните професионални организации в тази наука в света, както и трета награда от основното жури на Intel ISEF. Чавдар, който работи под ръководството на акад. Веселин Дренски и Румен Данговски (двукратен участник и лауреат на Intel ISEF - 2013-2014г.) запази традицията всяка година български участник да бъде отличаван от AMS.

Чавдар е ученик от 11кл в МГ "Гео Милев" Плевен. Той е лауреат и на EUCYS, както и миналогодишният български участник в Expo Science Luxembourg, a скоро му предстои да участва и в RSI в MIT. Проектът му изследва едни от най-базовите алгебрични структури, свободните Ω-магми, като генерализира и решава проблем, въведен от Дренски и Холткампф през 2008г. Резултатите решават частен случай на една от вариациите на XIV-ия проблем на Хилберт.

Звездин Бесарабов с разработката си "Прогнозиране на криптовалути на базата на публични блокчейн данни" получи награда за интелигентни решения в сферата на киберсигурността - стипендия за следването си от Фондацията за Надареност и Креативност на крал Абдулазис и неговата свита (Мохиба).

Мохиба е водещата фондация в сферата на образованието в Саудитска Арабия, ангажирана с реформирането и отварянето на образованието на кралството към света. Тя споносорира редица инициативи в сферата на средното и висшето образование, като се стреми да изгражда мостове между Саудитска Арабия, Европа, САЩ и други държави.

Звездин е ученик от 11кл. в НПМГ. Той е носител на президентската грамота "Джон Атанасов" за дебютен пробив в компютърните науки и участник в редица международни форуми (Expo Science Milset, WACOM Inkathon и др.) и в момента е част от Comrade Cooperative. Негов ръководител е създателя на кооператива - Тодор Колев. Разработката му анализира публични блокчейн данни, извличайки важните моменти от тези данни и имплементира дълбоки невронни мрежи за прогнозиране на бъдещи събития като цена, интерес, стабилност и др.

Още двама ученици, сврързани с България завоюваха награди. София Томов, американка от български произход и Парт Рагав, участник в Лятната Изследователска Школа на УчИМИ през 2016г. също получиха награди от Мохиба, а Парт взе и трета награда на Асоциацията за компютърна техника (ACM), една от най-старите и уважавани организации в света на компютърните технологии.

Това е първата година, когато целият български отбор взима награди на Intel ISEF!

Панаир на науката и иновациите 2017

Aug. 27, 2017, 3:14 p.m.

Клуб Млади Таланти обявява десетото юбилейно издание на Панаира на науката и иновациите 2017!

Нашата цел е ранното откриване на научни таланти, съдействие за бъдещето им развитие, както и популяризацията на откритията и иновациите им. Панаирът се стреми да се стимулира активното научно общуване, работа в екип и оригиналните идеи на младите учени, докато вдъхновява обществото да изгради позитивна перспектива върху научните изследвания и иновациите.

В рамките на събитието се провеждат два конкурса за изследователски и иновативни проекти за ученици, студенти и докторанти - Innofair и YES, както и дискусии, кабинети по любопитство, срещи с менторите и алумни на Клуб Млади Таланти.

Innofair е научен панаир, в който могат да се включат ученици и младежи между 14 и 20 години с проекти в сферата на природните, социалните и медицинските науки, както и ИКТ и математика.

Innofair е първият и единствен български конкурс, афилииран с Intel ISEF - най-голямото в световен мащаб научно състезание за ученици, като авторите на най-добрите разработки на Панаира получават шанс да участват в него. То ще се проведе следващата пролет в Питсбърг, Пенсилвания (13-18 май 2018 г.).

Един от наградените проекти ще представя България на KSEF (Korea Science and Engineering Fair), а друг – на Expo Sciences Luxembourg, едно от най-старите ученически състезания в европейски мащаб. За останалите ще има поощрителни награди от спонсорите на Панаира.

В Young Energetic Scientists (YES) - могат да участват млади учени - бакалаври, магистри, докторанти, на възраст между 18 и 35 години, които искат и се стремят техните идеи да бъдат подкрепени в полза на икономиката и обществото за по-високо качество на живота. Конкурсът цели да осъществи връзката между наука, образование и бизнес, като открие онези млади хора, които желаят да бъдат научени как да представят своите идеи и научни постижения с цел тяхното бързо и ефективно прилагане в индустрията и бизнеса.

Конкурсът дава на своите участници шанс за контакт със специалисти от науката, индустрията и медиите, както и университети, преподаватели и изследователи, които искат да подпомогнат своите млади учени и да им дадат платформа за изява на техните умения и знания. Финалистите получават не само парични награди, но и възможността за консултации за развитието на проектната им идея и нейното технологично реализиране и внедряване.

За всички млади хора с перспективни идеи, които имат нужда от помощ с развитието им и превръщането им в проект, Клуб Млади Таланти предлага съдействие по подготовката на проекта, както и намиране на партньори и ментори.

Intel ISEF 2017

May 26, 2017, 12:15 p.m.

С две награди се завърна българският отбор от Intel ISEF'2017 в Лос Анджелис. Дона-Мария, ветеранът в отбора се поздрави с нова почетна грамота от AMS и четвърта награда на основното жури.

Таня Оцетарова и Василен Цветков също се представиха чудесно и предизвикаха голям интерес към разработките си, включително от организации като NSA и ACM. Редом до Василен, в категория 'системен софтуер' се състезаваше и Стефан Генчев, който бе спечелил правото да се яви на конкурса като победител в немското състезание Jugend Forscht.

Intel ISEF'2017 беше рекорден конкурс, с 1381участващи проекта, които едва се побраха в огромният LA Convention Center, в сърцето на Лос Анджелис. Сред гостите на конкурса бяха имена като нобеловите лауреати Мартин Чалфи и Джей Майкъл Бишъп, а общият награден фонд бе близо 5млн. долара.

Дона-Мария Иванова участва за втора поредна година, като миналата година отново бе отличена от американското математическо общество. От началото на българското участие в Intel ISEF през 2013г. български участници неизменно получават наградите на AMS, най-престижната професионална организация по математика в света. Нейният проект изследва интересна задача, свързана с влагането на графи в различни пространства и бе започнат по времето на RSI, шест седмична лятна школа в MIT. Директорът на RSI бе един от многото интересни хора, с които българският отбор се срещна в Лос Анджелис.