КОНКУРС "INNOFAIR"

За десета поредна година Клуб Млади Таланти ще организира Панаир на науката и иновациите. Целта на Панаира е да популяризира идеите, откритията и изобретенията на бъдещите изследователи на България с интерес към науката, технологиите и иновациите. Инициативата стимулира у младите хора умения за научна комуникация, работа в екип и способност за правилно събиране и анализ на експериментални данни. Събитието предоставя възможност на обществото и индустрията да се запознае с младите учени в България, насърчавайки тяхното професионално развитие и мотивация.

Innofair ще се проведе зимата на 2017г в София.

Какво търсим?

В Панаира могат да участват младежи между 14 и 19 години, незапочнали висшето си образование към подаването на проекта. Приемат се проекти в областите на ИКТ, природоматематическите, инженерните, медицинските и социалните науки.

Приоритет имат проекти, които имат потенциал за приложение в практиката и научната сфера. Специално внимание се отделя на перспективни проекти с амбициозни, но постижими идеи за развитие.

Последни новини

Панаир на науката и иновациите 2017

Aug. 27, 2017, 3:14 p.m.

Клуб Млади Таланти обявява десетото юбилейно издание на Панаира на науката и иновациите 2017!

Нашата цел е ранното откриване на научни таланти, съдействие за бъдещето им развитие, както и популяризацията на откритията и иновациите им. Панаирът се стреми да се стимулира активното научно общуване, работа в екип и оригиналните идеи на младите учени, докато вдъхновява обществото да изгради позитивна перспектива върху научните изследвания и иновациите.

В рамките на събитието се провеждат два конкурса за изследователски и иновативни проекти за ученици, студенти и докторанти - Innofair и YES, както и дискусии, кабинети по любопитство, срещи с менторите и алумни на Клуб Млади Таланти.

Innofair е научен панаир, в който могат да се включат ученици и младежи между 14 и 20 години с проекти в сферата на природните, социалните и медицинските науки, както и ИКТ и математика.

Innofair е първият и единствен български конкурс, афилииран с Intel ISEF - най-голямото в световен мащаб научно състезание за ученици, като авторите на най-добрите разработки на Панаира получават шанс да участват в него. То ще се проведе следващата пролет в Питсбърг, Пенсилвания (13-18 май 2018 г.).

Един от наградените проекти ще представя България на KSEF (Korea Science and Engineering Fair), а друг – на Expo Sciences Luxembourg, едно от най-старите ученически състезания в европейски мащаб. За останалите ще има поощрителни награди от спонсорите на Панаира.

В Young Energetic Scientists (YES) - могат да участват млади учени - бакалаври, магистри, докторанти, на възраст между 18 и 35 години, които искат и се стремят техните идеи да бъдат подкрепени в полза на икономиката и обществото за по-високо качество на живота. Конкурсът цели да осъществи връзката между наука, образование и бизнес, като открие онези млади хора, които желаят да бъдат научени как да представят своите идеи и научни постижения с цел тяхното бързо и ефективно прилагане в индустрията и бизнеса.

Конкурсът дава на своите участници шанс за контакт със специалисти от науката, индустрията и медиите, както и университети, преподаватели и изследователи, които искат да подпомогнат своите млади учени и да им дадат платформа за изява на техните умения и знания. Финалистите получават не само парични награди, но и възможността за консултации за развитието на проектната им идея и нейното технологично реализиране и внедряване.

За всички млади хора с перспективни идеи, които имат нужда от помощ с развитието им и превръщането им в проект, Клуб Млади Таланти предлага съдействие по подготовката на проекта, както и намиране на партньори и ментори.

Intel ISEF 2017

May 26, 2017, 12:15 p.m.

С две награди се завърна българският отбор от Intel ISEF'2017 в Лос Анджелис. Дона-Мария, ветеранът в отбора се поздрави с нова почетна грамота от AMS и четвърта награда на основното жури.

Таня Оцетарова и Василен Цветков също се представиха чудесно и предизвикаха голям интерес към разработките си, включително от организации като NSA и ACM. Редом до Василен, в категория 'системен софтуер' се състезаваше и Стефан Генчев, който бе спечелил правото да се яви на конкурса като победител в немското състезание Jugend Forscht.

Intel ISEF'2017 беше рекорден конкурс, с 1381участващи проекта, които едва се побраха в огромният LA Convention Center, в сърцето на Лос Анджелис. Сред гостите на конкурса бяха имена като нобеловите лауреати Мартин Чалфи и Джей Майкъл Бишъп, а общият награден фонд бе близо 5млн. долара.

Дона-Мария Иванова участва за втора поредна година, като миналата година отново бе отличена от американското математическо общество. От началото на българското участие в Intel ISEF през 2013г. български участници неизменно получават наградите на AMS, най-престижната професионална организация по математика в света. Нейният проект изследва интересна задача, свързана с влагането на графи в различни пространства и бе започнат по времето на RSI, шест седмична лятна школа в MIT. Директорът на RSI бе един от многото интересни хора, с които българският отбор се срещна в Лос Анджелис.

Награди на Innofair 2016

Dec. 20, 2016, 4:50 p.m.

След изключително напрегнат ден, станаха известни лауреатите на 9тия Панаир на Науката и Иновациите. В голяма конкуренция от равностойни проекти, журито, съставено от доц д-р. Димитър Младенов, д-р Георги Шарков, д-р Юлиан Цанков, д-р Жеко Найчов и Карина Ангелиева реши да връчи следните награди:

Голяма награда и участие на IntelISEF, за втора поредна година - Дона-Мария Иванова, On the Distortion of Embedding Perfect Binary Trees into Low-dimensional Euclidean Spaces

Голяма награда и участие на IntelISEF, както и награда на ΜΑΘ - Таня Оцетарова, Върху някои свойства на биекциите на покрития с решетка на Уолкъп и други подобни структури

Голяма награда и участие на IntelISEF - Василен Цветков, Визуализация на паметта на процесите в Линукс

Награда за интердисциплинарен проект, награда ASU Walton Sustainability Solutions Initiatives и участие на INESPO - Александрина Димова и Николина Колева, Plants in Space

Награда за перспектива и участие в Expo Sciences Luxembourg - Чавдар Лалов, On the number of self-avoiding walks on lattice strips and the connective constant

Награда на Yale Science and Engineering Association - Звездин Бесарабов, ArduWrite - автоматизация на човешкия ръкопис

Награда за практическо приложение и награда на Ricoh USA - Василен Цветков и Иван Христов Иванов, Intelligent Planting

Награда Intel Excellence in Computer Science - Димитър Карев, Cyber Threat Hunting through the use of an Isolation Forest

Награда за теоретичен принос - Симона Христова, Теодор Алексиев Търсене на променливи звезди в разсеяният звезден куп NGC 7243

Награда за презентация - Асел Исмолдаева, Как да намерим Принцеса или Търсене на движеща се цел в граф

Награда на ESICEE и участие на CryptoBG - Василен Цветков, Визуализация на паметта на процесите в Линукс; Димитър Карев, Cyber Threat Hunting through the use of an Isolation Forest; Иван Николов, Wireshark Dissector

Виж всички новини